Izbično župa
random1.jpg

kupres13 8

Jučer je u Kupresu obilježena 19. obljetnica slobodnog grada. Naime, vojnom operacijom „Cincar“ od 1-3. studenog 1994., hrvatski su branitelji oslobodili grad i cijelu Kuprešku visoravan od okupacije srpske vojske.
Više od mjesec dana je trajala pauza za naše folkloraše, odnosno od putovanja u Ilok, kad su početkom mjeseca rujna pohodili u najzapadniji grad u Hrvatskoj, sve do ovog tjedna kad su ponovno krenule probe.
Proteklog vikenda, u subotu i nedjelju, Ilok je bio odredište još jednog u nizu ovogodišnjih gostovanja našeg KUD-a Brda. Među zidinama stare srednjovjekovne utvrde u Iloku na jednoj od najstarijih manifestacija Slavonije, Baranje i Srijema, koja se održava od 1962. godine, ove godine pjevala se ganga, bećarac te igrala trusa.
Opušteno ozračje i veseo duh i ove su godine na Izbičko polje privukli nekoliko tisuća okupljenih u sklopu obilježavanja tradicionalne Izbičijade. Već po 16. put "naše malo misto" ugosti brojne raseljene mještane diljem svijeta kao, i brojnu rodbinu i prijatelje željne dobre zabave, ugodnog i veselog druženja na svježem zraku.
Na prepunom platou ispod hotela 'Park' nastupom kulturno-umjetničkih društava iz Širokog Brijega i Republike Hrvatske, te izborom najboljeg para u narodnoj nošnji i najboljeg nastupa kulturno-umjetničkih društava završena je manifestacija ‘Dani folklora i kulturne baštine' koju su organizirali Savez kulturno-umjetničkih društava Širokog Brijega, Općina Široki Brijeg i Vijeće mladih općine Široki Brijeg.