Izbično župa
U organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, UHAKUD-a u BiH i društava Hercegovine, jučer je u Mostaru održan veliki humanitarni koncert „Društva Hercegovine za društva Bosne“. Koncertom se skrenula pozornost, te omogućila namjenska sredstava za pomoć kulturi, društvima koja su stradala u prošlogodišnjim poplavama.

Sredstva od prodanih ulaznica namijenjena su isključilo za pomoć kulturnim institucijama u Bosni koja su prošle godine stradala u velikim poplavama.

Pored ulaznica koje su bile za ovaj koncert otvoren je i žiro račun pomoći na koji se može uplatiti novčana sredstva kao prilog akciji. Broj žiro-računa u UniCredit banci je: 3381302246949426, svrha doznake: „Za humanitarnu akciju- Društva Hercegovine za društva Bosne“.

Program je započeo u 18 sati mimohodom društava kroz središnje ulice Mostara, a nakon toga u HD Herceg Stjepan Kosača uslijedio je nastup folklornih društava iz Hercegovine, Mostarskih mažoretkinja, Hrvatske glazbe Mostar i mnogih drugih. Nakon toga članovi HKUD-a Didak iz Gradnića upriličili su predstavu „U godinama gladi“. Predstava koju je režirala dramska umjetnica Tina Laco proglašena je najboljom predstavom na 26. smotri kazališnog stvaralaštva u Retkovcima – Vinkovci.

Okupljene u Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača“ pozdravila je prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Izabela Dankić uputivši čestitke ispred Rektorata te je istaknula Studentski zbor i rad mostarskih studenata kao izuzetno važan čimbenik i temelj budućeg razvijanja Sveučilišta.

- Večerašnje otvorenje je pokazatelj kako želimo podići kulturu koja je na nezavidnoj razini i pomoći društvima Bosne u očuvanju kulturne baštine te će sva sredstva od ulaznica biti namijenjena kulturnim institucijama i projektima za obnovu nakon prošlogodišnjih poplava, kazala je predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Janja Marušić.

Vedran Vidović, predsjednik UHAKUD-a u BiH istaknuo je kako je narod bez kulture kao stablo bez korijena, te kako je cilj „sačuvati korijen, ali i povezati grane s krošnjom, jer ako nisu povezane grane s krošnjom, ništa nije povezano“.

Na koncertu su nastupili:

1. FS fra Bernardin Smoljan HKUD “Rodoč”
2. HKUD “Rama”
3. HKUD “Zora” Struge-Gorica
4. KUD “Mokro” Široki Brijeg
5. HKUD “fra Jozo Križić” Roško Polje
6. HKUD „Brda“ Izbično
7. HKD “Dobrkovići”
8. HKUD “Sv. Ivan Krstitelj” Ružići
9. HKUD “Luke” Višići-Čapljina
10. HKUD “Didak” Župa Gradnići
11. HKUD “Uzarići”
12. HKUD “Veljaci” Veljaci-Ljubuški
13. HKUD “Kočerin”
14. HKUD “Sv. Marko” Vionica
15. HKUD “Sv. Ante” Dretelj
16. Etno skupna “Čuvarice”
17. Mažoretkinje Mostar
18. Plesni studio B-Dance Mostar

Prijava korisnika Prijavi se