Izbično župa

D10_1aO sv. Martinu i danu u mjesecu studenom, kojeg narod popularno zove Martinje, se dosta priče ispričalo i dosta redova ispisalo a na neki način svaka godina nosi neka nova iskustva, nove zgode i prigode pa tako da priča nikada neće ostati dorečena.Naravno da svaki proizvođač vina na neki način proslavi taj dan sa svojim društvom a vinarije poput „caffe Maša“ iz Izbična, „Zadro“ iz Domanovića i mnoge druge taj dan bilježe daleko u većim razmjerima gdje se okupi toliko mnoštvo da privuče pozornost šire medijske javnosti.

Vijest o Martinju u Izbičnu je već doprla i na kraj svijeta a sada bilježimo i Martinje u vinariji Zadro koje je na neki način bio uvelike i vezano s spomenutim hercegovačkim selom. Naime, suvlasnik vinarije u Domanovićima je ponosni Izbičanin g. Miljenko Crnjac – Mićo te je dosta pučana iz njegovog rodnog kraja uveličalo kušanje mladog vina iz bačvi vinarije Zadro.

Posebni gosti u Domanovićima su bili članovi HKUD-a Brda koji su se sa svojim nošnjama odlično uklopili u ambijent vinarije te svojim ponašanjem držali atmosferu na visokom nivou.
Među ostalim gostima se nalazilo dosta javnih i uglednih osoba iz političkog i društvenog života poput hrvatskog člana predsjedništva u BiH g. Dragana Čovića, ministra turizma g. Nevenka Hercega, gradonačelnika Širokog Brijega i Čapljine g. Mire Kraljevića i Smiljana Vidića, hrvatkog glazbenika i velikog prijatelja Izbičana Marka Perkovića Thompsona i mnogih poduzetnika velikih i uspješnih firmi u široj regiji. Sami gosti dokazuju da se radi o velikoj,poznatoj i priznatoj vinariji čija se proizvodnja broji u milijunima litara sastavljenih u 9 vrsta vina. Najzanimljiviji je šampanjac „Domano“, jedini od šampanjaca koji se proizvodi u Bosni i Hercegovini i jedini u svijetu koji se proizvodi od sorte žilavka.

Prepuni stolovi kuharskih specijaliteta i raznih proizvoda vinarije, zvuci sastava Zlatnih dukata, Zlatnih strina i Trebinjskih tamburaša, pjesma Ine Tadića s Hercegovačkim bećarima su zaslužni za visoku ocjenu i nezaboravan dan Martinja 2010. godine.

d10_2

d10_3

d10_4

d10_5

d10_6

d10_7

d10_11

d10_12

d10_13

d10_14

d10_15

d10_16

d10_17

d10_19

d10_20

d10_21

 

Vjeko Pavković

Prijava korisnika Prijavi se