Izbično župa
random3.jpg
Tri su dana prošla a dojmovi se još uvijek prepričavaju. Složnost župe je još jednom izašla na vidjelo, ovog puta na proslavi 97. godišnjice postojanja naše župe, odnosno proslavi sv. Josipa Radnika, zaštitnika župne crkve u Izbičnu.
Silo na uskrsni ponedjeljak kod Vrančine je ove godine doživjelo svoje, jubilarno, 20. izdanje. Ponovno su se na jednome mjestu okupili najbolji gangači, guslari i diplari s naših područja a pojedina kulturnoumjetnička društva su sa svojim pjevačkim sastavima izvodili razne pjesme i bećarce što su upotpunili program ovog jedinstvenog događaja na Kočerinu.

kupres13 8

Jučer je u Kupresu obilježena 19. obljetnica slobodnog grada. Naime, vojnom operacijom „Cincar“ od 1-3. studenog 1994., hrvatski su branitelji oslobodili grad i cijelu Kuprešku visoravan od okupacije srpske vojske.
Proteklog vikenda, u subotu i nedjelju, Ilok je bio odredište još jednog u nizu ovogodišnjih gostovanja našeg KUD-a Brda. Među zidinama stare srednjovjekovne utvrde u Iloku na jednoj od najstarijih manifestacija Slavonije, Baranje i Srijema, koja se održava od 1962. godine, ove godine pjevala se ganga, bećarac te igrala trusa.
Opušteno ozračje i veseo duh i ove su godine na Izbičko polje privukli nekoliko tisuća okupljenih u sklopu obilježavanja tradicionalne Izbičijade. Već po 16. put "naše malo misto" ugosti brojne raseljene mještane diljem svijeta kao, i brojnu rodbinu i prijatelje željne dobre zabave, ugodnog i veselog druženja na svježem zraku.
Na prepunom platou ispod hotela 'Park' nastupom kulturno-umjetničkih društava iz Širokog Brijega i Republike Hrvatske, te izborom najboljeg para u narodnoj nošnji i najboljeg nastupa kulturno-umjetničkih društava završena je manifestacija ‘Dani folklora i kulturne baštine' koju su organizirali Savez kulturno-umjetničkih društava Širokog Brijega, Općina Široki Brijeg i Vijeće mladih općine Široki Brijeg.
Povodom Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Klub Ciste Velike i prijatelja – Zagreb i Udruge hrvatski branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, pod pokroviteljstvom i sponzorstvom Grada Zagreba, Županije zagrebačke i Županije splitsko-dalmatinske, Grada Zaprešić i drugih, po sedmi put priredili su smotru gange, rere, bećarca i tradicijskih glazbala i tradicijske igre "Uz gangu i bukaru", u subotu 10. kolovoza, na lokalitetu Zadužbina u Cisti Velikoj.

Prijava korisnika Prijavi se