Iza članova HKUD-a Brda je još jedna zanimljiva i nezaboravna avantura. Ovog puta destinacija i povod im je bila međunarodna smotra folklora u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke.
Na put su krenuli u subotu, 27. srpnja u ranim jutarnjim satima uz brižni ispraćaj roditelja i prijatelja.

U velikom autobusu firme Globtour-a iz Međugorja uz odlične vozače Jure i Vedrana imali su 15 sati vožnje preko Hrvatske, Slovenije, Austrije da bi došli na konačno odredište Bratislavu u Slovačkoj.

Pred hotel Turist, koji im je bio prenoćište 3 sljedeće noći, stigli su u večernjim satima subote. Dočekali su ih domaćini Ivana i Petar ispred organizatora međunarodnog festivala ?Mediteran Folk Organization? koji su ih nakon raspremanja odveli na večeru u restoran na obližnjem gradskom jezeru.

Nedjeljno jutro im je donijelo dugo iščekivani izlet u Beč. Na žalost, zbog nedostatka službenog vodiča, ostali su uskraćeni za informacije o predivnim i bogatim znamenitostima grada što nije niti malo umanjilo užitak izleta. Samu ljepotu doživljaja i ljepote grada zabilježili su svojim fotoaparatima, te će kasnije iskoristiti više mogućnosti i doći do osnovnih informacija znaminitosti pored kojih su bili.

Nakon izleta uslijedio je povratak u Bratislavu, večera i pripreme za nastup u staroj jezgri grada. Uz naše Izbičane tu su bili i prijatelji iz Zagreba KUD Kraluš koji su im pomogli sa savjetima i informacijama budući da su stigli dosta ranije, u ranim popodnevnim satima subote.

U mimohodu i međunarodnoj smotri folklora, uz naš HKUD Brda i prijatelje iz Hrvatske, nastupili su dva društva iz Grčke,Veria i Kipa, Kocaeli Armelit iz Turske te Plaiuri Somesene iz Rumunjske. Izbičani su pokazali ljepotu njihovih hercegovačkih nošnji i pjesama. Prvi su nastupili s koreografijom hercegovačkih plesova, truse, tarabana i trojanca a u ostatku večeri uživali su u nastupima ostalih sudionika festivala. Nakon povratka u hotel imali su ugodno druženje s prijateljima iz Hrvatske na obalama obližnjeg jezera a udružene snage Drage s harmonikom i brata mu Tomislava sa tamburicom, s prijateljima tamburašima iz Zagreba su napravili jedno nezaboravno druženje te fantastičnu zabavu do ranih jutarnjih sati. Nije izostalo niti noćno kupanje pojedinih članova našeg društva.

Sljedeće jutro je bilo rezervirano za razgledanje prirodnih znamenitosti grada Bratislave. Ovog puta su također bili uskraćeni za stručnog vodiča ispred oraganizatora, ali zahvaljujući Vjekoslavu Draškiću koji se potrudio te osobno pripremio prezentaciju najpoznatijih gradskih znamenitosti, članovi nisu bili uskraćeni niti za najmanju informaciju vezanu za bitne povijesne činjenice značajnih objekata.

Par slobodnih sati toga popodneva, Izbičani su iskoristili za kupovinu, šetnju, kupanje i odmor.

Nakon večere ponovno su uslijedile pripreme za nastup na istom mjestu, staroj jezgri grada. Ovog puta su bili ?šećer na kraju? s nešto izmjenjenom koreografilom hercegovačkih plesova u odnosu na prethodni dan. Nakon nastupa uslijedile su zahvalnice od strane organizatora te službeno fotografiranje.

Povratak u hotel donijeo je ponovno druženje s prijateljima iz Zagreba u hotelskim sobama, također do ranih jutarnjih sati.

Sljedeće jutro je osvanulo znatno hladnije u odnosu na prethodna 3 dana kad su temperature bile iznad 35°C. Spremanjem i odjavom iz hotela, skoro sa suzom u oku oprostili su od prijatelja iz Zagreba i krenuli put Hercegovine.

Kao jedinu manu ove avanture, Izbičani su isticali nedostatak pojedinih članova koji nisu bili u mogućnosti sudjelovati na ovom putovanju a posebno voditelja Ivu Didovića, kojem duguju i sve ostale avanture koje su imali i koje će u budućnosti imati, zahvaljujući njegovom radu i ljubavi prema folkloru i Izbičnu.

U fotografijama koje slijede, možete vidjeti djelić trenutaka koje su članovi našeg društva doživjeli na ovom, još jednom, nezaboravnom putovanju.

bratislava13 1Nakon stanice u Širokom Brijegu, krenulo se na put do Slovačke

bratislava13 2Putnike su putem pratile prirodne ljepote u kojima su uživali

bratislava13 3Sve su to bilježili svojim fotoaparatima

bratislava13 4U večernjim satima su sretno doputovali u Bratislavu

bratislava13 5Sljedeće jutro su sa prijateljima iz Zagreba krenuli na izlet u obližnji Beč

bratislava13 6Uživali su u mnogim kulturnim znamenitostima glavnog grada Austrije

bratislava13 7U Beču su se susretali sa rodbinom i prijateljima

bratislava13 8Po povratku u Bratislavu, uslijedio je međunarodni folklorni festival

bratislava13 9Bio je upriličen mimohod ulicama stare jezgre grada

bratislava13 10Uslijedili su nastupi na bini jednog od gradskih trgova

bratislava13 11Mnogi su bili zainteresirani pogledati folklorne običaje iz raznih krajeva Europe

bratislava13 12

bratislava13 13Hercegovci i Zagorci su igru i pjesmu, pored bine, nastavili na gradskim ulicama

bratislava13 14Po povratku u hotel i presvlačenja, zabava je nastavljena na obalama obližnjeg gradskog jezera

bratislava13 15Ponedjeljak je bio rezerviran za razgledavanje kulturnih znamenitosti Bratislave

bratislava13 16Vjekoslav Draškić se potrudio i pripremio informacije o značajnijim kulturnim objektima Bratislave te izveo prezentaciju na kojoj bi zavidjeli i mnogi turistički vodiči

bratislava13 17U večernjim satima su ponovno uslijedili nastupi. Kao i prethodne večeri, na početku su svirale nacionalne himne svih sudionika.

bratislava13 18

bratislava13 19

bratislava13 20

bratislava13 21Na kraju su društvima dodijeljene zahvalnice

bratislava13 22Za pojedine, veseli nastavak večeri je bio u hotelskim sobama

bratislava13 23Posljednji je dan je na polasku ispred hotela upriličena zajednička fotografija Izbičana i Zagrepčana

bratislava13 24Organiziran je i shoping pored jednog velikog prodajnog centra

bratislava13 25Drago i Tomo su držali veselu atmosferu u autobusu

Više fotografija pogledajte u našoj fotogaleriji.

Maja Crnjac