kupres13 8

Jučer je u Kupresu obilježena 19. obljetnica slobodnog grada. Naime, vojnom operacijom ?Cincar? od 1-3. studenog 1994., hrvatski su branitelji oslobodili grad i cijelu Kuprešku visoravan od okupacije srpske vojske.

Program obilježavanja je započeo svetom misom zadušnicom u kupreškoj župnoj crkvi Sv. Obitelji za sve poginule hrvatske branitelje, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca i svečani mimohod branitelja ulicama grada.

Na proslavi su nazočile brojne braniteljske udruge, udruge ratnih vojnih invalida iz BiH i Hrvatske, obitelji poginulih branitelja te predstavnici društvenog i političkog života iz BiH i Hrvatske ali i članovi našeg HKUD-a Brda koje je pozvao g. Jozo Radoš, predsjednik udruge dragovoljaca i veterana HVO-a Herceg-Bosne. Poznanstvo se steklo u Iloku kad su naši folkloraši u mjesecu rujnu posjetili ovaj slavonski grad kao i g. Radoš.

Bila je upriličena i svečana akademija s početkom u 14h u Hrvatskom domu u Kupresu gdje su predstavnici udruga branitelja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske proisteklih iz domovinskog rata izrazili nezadovoljstvo odnosom kakav države imaju prema njima.

Jedan od njih, Zdenko Jurić ? Major, predsjenik Udruge specijalne policije HR HB, u obraćanju je nazočnima izjavio da je imao ?sreću? jer je u ratu zbog granate izgubio ruku i nogu što je bio dovoljan razlog za državnu skrb. Pozvao je da se riješi pitanje branitelja i da im se osigura dostojanstven život.

Nakon svečane akademije, u gradskom je vrtu organizirano druženje gdje se na svakom koraku spravljao određeni vojnički specijalitet pa su nazočni mogli birati između raznih gulaša i čorbanaca, graha, sarme ili kiselog kupusa. Uz kapljicu bijelog ili crnog vina te uz zvuke našeg glazbenog sastava i pjesmu folkloraša ostati će obilježena još jedna obljetnica oslobođenja Kupresa.

kupres13 1Župni vikar u Kupresu, Miodrag Brkan je upoznao goste iz Izbična sa znamenitostima i povješću župne crkve

kupres13 2Proslavi 19. obljetnice su nazočili brojni ugledni gosti

kupres13 3Svih 3000 sjedećih mjesta je bilo popunjeno u crkvi u Kupresu prilikom mise za branitelje

kupres13 4

kupres13 5Misu je predvodio kupreški župnik msgr. don Marko Tomić

kupres13 6Političko izlaslanstvo na čelu sa Borjanom Krišto je položilo vijenac na spomen obilježje poginulih branitelja ispred crkve

kupres13 7Mnogobrojne zastave udruga branitelja

kupres13 7_1Prvi bend oružanih snaga BiH je predvodio mimohod od crkve do središta grada

kupres13 8

kupres13 9U Hrvatskom domu je organizirana svečana akademija

kupres13 10

kupres13 11Jozo Radoš se obratio nazočnima ispred Udruge dragovoljaca HR HB

kupres13 12Mnogi su prisustvovali svečanoj akademiji

kupres13 13Zdenko Jurić-Major, predsjednik Udruge specijalne policije HR HB

kupres13 14U gradskom vrtu je organizirana zakuska i druženje

kupres13 15Tadija je predvodio gangu

kupres13 16Glazbeni sastav na čelu sa Dragom je držao veselu atmosferu pod šatorom