Tri su dana prošla a dojmovi se još uvijek prepričavaju. Složnost župe je još jednom izašla na vidjelo, ovog puta na proslavi 97. godišnjice postojanja naše župe, odnosno proslavi sv. Josipa Radnika, zaštitnika župne crkve u Izbičnu.

Blaga kiša je ipak dozvolila procesiju do spomenika poginulim i nestalim mještanima u kojoj su kip sv. Josipa nosili predstavnici zaseoka Solda. Zastave župnog, hrvatskog i kršćanskog identiteta, članovi HKUD-a Brda u slavonskim narodnim nošnjama, ministranti s ministrantskom odjećom, župnik fra Franjo Mabić sa svojom braćom svećenicima predvodili su procesiju koja je svojim izgledom ostavila u sjeni tmurno vrijeme koje se bilo nadvilo nad Izbičnom.

Uslijedila je Sveta Misa koju je predvodio mladomisnik fra Mario Ostojić uz koncelebraciju domaćeg župnika te fra Stipe Biške, župnika u Širokom Brijegu i fra Petra Džide, gvardijana samostana sv. Frane na Obali u Splitu. Fra Mario je u svojoj propovjedi naglasio važnost sv. Josipa u Svetoj obitelji. Biblija sadrži samo 12 rečenica o sv. Josipu ali njegova veličina, naglašava fra Mario, nije samo u tome što je primio Isusa kao svoga sina, već što je bio skroman i ponizan radnik koji je svojim trudom i mukom prehranjivao i brinuo se o svojoj obitelji. Fra Mario je također naglašavao kako sv. Josip treba biti uzor svim očevima koji uzdržavaju svoje obitelji, da svoju djecu uče pravilnom kršćanskom životu a ne da ih potiču i da im pljeskaju poslije određenih psovki, što je danas slučaj u pojedinim obiteljima posebno kod najmanje djece.
Svoj nastup tijekom mise je imala i mala Iva Pavković otpjevavši pjesmu ?Kraljice neba? za vrijeme pričesti.
Po završetku mise, kiša je prestala i oblaci su se počeli razilaziti što je rezultiralo nesmetanom nastupu članova našeg HKUD-a Brda s koreografijom Slavonije. Uslijedila je bogata zakuska u organizaciji mještana zaselka Solde ispred kuća braće Drage i Blage Šoljušića gdje su naši folkloraši nastavili s pjesmom i igrom što je zadržalo nazočne do kasnih popodnevnih sati.

{youtube}Nd58kPyFGcA{/youtube}
Video prilog s ovogodišnje proslave sv. Josipa Radnika u Izbičnu

{youtube}nasucxNOpXA{/youtube}
Mala Iva Pavković s pjesmom "Kraljice neba"