Po sedamnaesti put za redom Izbičko polje protekle je subote bilo odredište nekoliko tisuća okupljenih na ovogodišnjoj proslavi Izbičijade. Dan nakon blagdana Velike Gospe Izbičko polje biva tradicionalno okupljalište mještana kao i onih brojnih raseljenih diljem svijeta, uz tisuće prijatelja i gostiju koji rado posjete ovu manifestaciju.

Ovogodišnji program krenuo je u 18 sati odigravanjem revijalne utakmice između sastava Mz Izbično i MZ Dobrkovići u kojoj su gosti iz Dobrkovića bili uspješniji rezultatom 5:2. Nakon odigravanja utakmice uslijedilo je uzbudljivo natjecanje u bacanju kamena s ramena gdje se o pobjedniku odlučivalo u posljednjem bacanju, a samo za nekoliko centimetara najdalji hitac imao je, redoviti sudionik Izbičijade, Dragan Marič-Gašić iz Donjeg Graca.
Nakon sportskih aktivnosti od 20 sati uslijedio je nastavak programa na središnjoj pozornici. Nakon pozdravnog govora voditelja programa Marinka Karačića okupljenima se obratio gradonačelnik Miro Kraljević, koji je zahvalio organizatorima i obećao dalju podršku ove manifestacije te uručio pokale i čestitke pobjednicima sportskog natjecanja.
Pred početak kulturno-zabavnog programa u ime organizatora dodijeljena su priznanja za doprinos u kulturnom angažmanu i razvoju HKUD-a Brda jednoj od najstarijih članova HKUD-a Ivi Soldo i Tadiji Pavkoviću. Nastupe na pozornici u Izbičkom polju otvorili su najmlađi članovi domaćeg KUD-a svojom dugo pripremanom točkom pod "palicom" Vjeke Pavkovića, te izazvali oduševljenje brojnih okupljenih ispred pozornice. Nakon mališana uslijedio je nastup odraslih članova HKUD-a Brda s koreografijom i odličnom izvedbom Posavine.
Uz nastupe članova domaćeg KUD-a na ovogodišnjoj manifestaciji u Izbičkom polju sudjelovali su i etno glazbena skupina Sinovi Hercegovine, HKD Hercegovac, HKUD Uzarići, guslari Mate Anić i Bože Marić, te guslarskom interpretacijom Marijan Crnjac, uz goste iz Hrvatske - Udrugu gangaša Župe Radobilje Katuni-Kreševo.
Nakon kulturno-zabavnog programa uslijedilo je izvlačenje dobitnika nagrada u priređenoj tomboli gdje su najsretnijim sudionicima ovogodišnje Izbičijade dodijeljene glavne nagrade od motorne pile, bicikla i LCD televizora, do ostalih vrijednih nagrada.
Uz tradicionalnu pečenu janjetinu, jela s roštilja, gulaš, uštipke, pršut i domaći sir, u pripremi delicija na licu mjesta sudjelovao je i poznati kuhar s HRT-a, Almo Čatlak.
Veselo druženje nastavljeno je pod šatorima do kasno u noć.
 

Fotografije možete pogledati u našoj foto galeriji.