Prošli petak, točnije 18. rujna, članovi HKUD-a ?Brda? su u pratnji prijatelja ?Sinova Hercegovine? krenuli na put prema mađarskom gradu Pečuhu gdje su svi zajedno predstavili običaje hrvatskog naroda u Zapadnoj Hercegovini kroz pjesmu i plesove.
Putovanje je započelo u Izbičnu u 16 sati odakle je autobus s Izbičanima krenuo put Slavonije i Mađarske.

Pjesma, zabava i vesela atmosfera ispunili su i ovo putovanje. Članove društva su u petak večer dočekali izbički višegodišnji prijatelji, članovi KUD-a "Seljačka sloga" iz Zadubravlja. Prijatelji Slavonci su dočekali svoje hercegovačke kolege s velikim osmijehom i pružili im osvježenje i smještaj. Nakon razgovora i upoznavanja s domaćinima uslijedila je zabava s mještanima Zadubravlja i članovima njihovog društva do ranih jutarnjih sati.
Nakon samo par sati sna, članovi HKUD-a Brda nastavili su svoj put prema glavnom odredištu Pečuhu. U lijepom mađarskom gradiću, srdačno ih je dočekala Mirjana, koja je bila vodič kroz njihov boravak u Pečuhu. Nakon upoznavanja s vodičem, uslijedilo je spremanje za svečani mimohod 19. festivala hrvatskih folklornih društava ?Dobro došli, naši mili gosti?.
Nakon svečanog mimohoda uslijedio je glavni nastup pred katedralom sv. Petra i Pavla. Ukupno je nastupilo 6 društava te pored domaćeg KUD-a ?Tanac? i našeg HKUD-a ?Brda?, na bini su se izmjenjivali i KUD ?Radinje? (HR), FA ?Brod? (HR), HKUD ?Ognjišta? (BiH) i KUD ?Ladislav Matušek? (H). Najavljena su bila još dva društva hrvatskih korijena iz Republike Srbije ali zbog izbjegličke krize koja je privremeno zatvorila granice, bili su prisiljeni ostati kod svojih domova.
Nakon nastupa nastavilo se u veselom i ugodnom druženju svih društava. Nakon noćenja u studenskom domu u Pečuhu , članovi društva su se u nedjelju oprostili s lijepim gradom te prepuni dojmova, a ujedno i s velikim osmijehom na licu, krenuli prema svom rodnom kraju.
Na putu do Hercegovine, ponovno su navratili u prijateljsko Zadubravlje gdje su domaćini opet ugodno dočekali i putnicima priredili ukusan nedjeljni ručak. Ručak su popratili zvuci harmonike, hercegovački i slavonski bećarac, a neizostavna su bili ganga i bećarac. Nakon ugodnog hercegovačko-slavonskog druženja članovi HKUD-a ?BRDA? nastavili su svoj put prema Širokom Brijegu i Izbičnu prepuni prekrasnih dojmova koje su nosili iz Pečuha i Zadubravlja.
{youtube}6t4y7MixIfg{/youtube}