Nakon prošlotjednog nastupa na Međunarodnoj smotri folklora u Muću, ove subote članovi HKUD-a "Brda" svoje su običaje kroz pjesmu i ples predstavili u granicama Bosne i Hercegovine.  U subotu, 30. srpnja 2016. g. u 15:30 h, članovi HKUD-a "Brda" krenuli su u Roško polje, nedaleko od Tomislavgrada,

kako bi sudjelovali na 9. Međunarodnoj smotri folklora, koja se događala u sklopu manifestacije "Roško kuluturno ljeto". Organizatori manifestacije su članovi HKUD-a "fra Jozo Križić". HKUD  "fra Jozo Križić" osnovano je prije devet godina. Osnivač društva je bio fra Marko Jukić, koji je tragično preminuo 2. prosinca. 2010. g. stradavši od strujnog udara dok je pokušavao promijeniti žarulju na svjetiljci u crkvenom dvorištu.

Prvi dan manifestacije (subota. 30.srpnja.2016) počeo je u 18h svetom misom u župnoj Crkvi. Misno slavlje predvodio je fra Mladen Rozić. Misno slavlje uveličao je župni band "Vis Signum" iz Kaštel Lukšića. Nakon svete mise, u 19h, kratkim defileom društava počeo je i službeni dio programa.

Nakon predstavljanja svih društava uslijedili su nastupi. Kao što to obično biva, večer su otvorili domaćini. Članovi HKUD-a "Jozo Križić" predstavili su plesove i kola Zapadne Hercegovine. Osim domaćina nastupili su: KUD "ZRINSKI"- Brodski Stupnik, HKUD "BRDA"-Izbično, "ETNO UDRUGA PETROVO POLJE", HKUD "BIJELA"- Brčko, HKUD "ZORA STRUGE"- Čapljina, HKUD "DUBRAVA"- Aladinići, HKUD "PERUĆA"- Hrvace. Članovi HKUD-a "Brda" svojim su nastupom predstavili koreografiju "Hercegovine" koja obuhvaća trusu, taraban, trojanac kao i gangu i bećarac.

Nakon nastupa uslijedila je večera te zabava za sve prisutne. Za dobru atmosferu pobrinuli su se tamburaši iz Brodskog Stupnika te band "Fanatic" iz Posušja. Nakon odlične zabave uz ugodnu glazbu članovi HKUD-a "Brda" oprostili su se od domaćina i uz pjesmu krenuli svojim domovima.

Katarina Crnjac

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji (link).