U sklopu Brijeških zvona 2010., i ove se godine održalo, ?Silo na Uskrsni ponediljak? kod Vrančine na Kočerinu.
Sala je i ovaj, 16. put, ponovno bila pretijesna za sve znatiželjne a ovoga puta proslavi i veselju nazočili su i članovi našeg KUD-a Brda-Izbično.Na samom početku službenog programa prisjetilo se minutom šutnje na Draženka Kraljevića i Franu Bazinu, ljude utemeljitelje ove manifestacije koji nisu više među živima.

Nakon toga voditelj Marinko Karačić je najavio sam tijek večeri spomenuvši razne izvođače na guslama i diplama, puno gange, pisme i bećarca kao i igre raznih hrvatskih izvornih kola. Svega ovoga uistinu nije nedostajalo. Izvođača je bilo iz raznih dijelova Hercegovine i Dalmacije.

Također na početku nazočnima se obratio i načelnik općine g. Miro Kraljević inače glavni pokrovitelj ovoga događaja. Zahvalio se pokojnim utemeljiteljima Sila na Uskrsni ponediljak kao i svima ostalim pokojnima i živima koji su doprinijeli ili doprinose u cilju održavanja hrvatske narodne baštine. Naglasio je da je uvijek spreman pripomoći u održavanjima ovakvih ili sličnih manifestacija na području naše općine ali i šire.

Jelo i piće na stolovima blagoslovio je domaći župnik fra Ivan Landeka. Iznio je i jednu zanimljivu definiciju pjesme kako je ona izlazak iz stanja razumnog i razboritog u stanje usklika i ekstaze. Nije rastanak s pameti već stanje kada osjećaj nadvlada um. To se potvrdilo u potpunosti kroz cijelu večer.

Tokom večeri je bila upriličena bogata tombola od preko 50 vrijednih nagrada. Glavna nagrada bile su gusle majstora Mate Anića iz Jara. Druga nagrada je bilo biciklo kojeg je sretno doma ponijela, članica našeg KUD-a BRDA, Iva Soldo - Bagarina.

Vjeko Pavković