?Što je Hercegovac bez gusala i gange? moto je pod kojim se mnoštvo zaljubljenika u ove glazbene instrumente i zvuke okupilo i ove godine u svadbenom salonu ?Kod Vrančine? na Kočerinu. Događaj je svakako poznatiji pod nazivom ?Silo na uskrsni ponediljak? koji spada u manifestaciju koja je od velikog značaja za očuvanje hrvatske narodne baštine s ovih prostora. Pod okriljem je kalendara Brijeških zvona i održava se već po 17. put.

Organizator je g. Mladen Bazina ? Vrančinović potpomognut s MZ Kočerin i naravno gradonačelnikom Širokog Brijega g. Mirom Kraljevićem te predsjednikom vlade ŽZH g. Zdenkom Ćosićem koji su bili i glavni pokrovitelji te koji su svojom prisutnošću nazočili ovom tradicionalnom događaju.

Preko 150 izvođača pojedinaca i predstavnika raznih kulturno umjetničkih društava iz raznih krajeva Hercegovine predstavili su najbolje gusle, diple, gangu i bećarac kako to znaju samo folkloraši s ovih prostora.

?Kako naša tradicija nalaže da se ovdje okupljaju razni KUD-ovi iz većeg dijela Hercegovine i Dalmacije koji njeguju narodne običaje, plesove, gangu, bećarac, gusle, diple ..., međutim, želio bih naglasiti kako je ove godine stavljen akcent na gusle i diple te gangu i bećarac što je razlog da je tih sadržaja ove godine bilo znatno više nego ostalih. Ovu praksu ćemo nastojati primjenjivati i u budućnosti? izjavio je organizator Vrančinović.  Svakako je to cilj projekta Brijeških zvona da u godišnjem kalendaru događaji budu što više različiti a da na kraju obuhvate svaku granu kulturnih događanja širokobriješkog kraja.

Tijekom večeri bila je upriličena i bogata tombola s iznimno vrijednim nagradama sponzora različitih firmi i pojedinaca s ovih prostora. Glavna nagrada su bile gusle kao i zadnjih par godina koje je izradio Mate Anić iz Jara. Najviše sreće je imao jedan od ponajboljih guslara ovih krajeva Tomislav Kovač - Strukić koji je dobio glavnu nagradu. Kako on već posjeduje taj glazbeni instrument poklonio ga je najmlađem sudioniku večeri. To je bila djevojčica Matea Bazina sa šest godina koja je sretno odnijela dar u svoj dom.

Također su jedne gusle istog proizvođača bile na licitaciji na kraju večeri koje su izazvale veliko zanimanje te postigle cijenu od 300 KM. Otišle su u ruke mladog momka porijeklom s Kočerina.

Važno je napomenuti da su i ove godine bili pozvani članovi našeg KUD-a Brda čiji je muški sastav imao premijeru sa svojim pjevačkim nastupom. Otpjevali su odličan bećarac te uz vrhunsku gangu i bećarac ženskog sastava su još jednom potvrdili da se radi o društvu s kvalitetnom i bogatom pjevačkom sekcijom.

Više fotografija pogledajte u našoj FOTOGALERIJI.

Vjeko Pavković