Od kako je 1997. godine skupina entuzijasta iz Izbična odlučila okupiti domicilne mještane s ostalom raseljenom rodbinom i prijateljima na jednom mjestu, samo u dvije prigode je zamišljenom konceptu kišno nevrijeme remetilo to nastojanje. Prvi put 2005. godine i ponovno u ovogodišnjoj organizaciji.

Današnji značaj te ideje, i prvotnog okupljanja, možda se sinoć dokazao na najbolji način. Niti kiša, koja je, gotovo neprestano, padala cijeli jučerašnji dan, a još obilnije pojačavala u večernjim satima, nije bila dovoljna da spriječi brojne otiske tragova koji su se približavali već instaliranom velikom šatoru na natopljenom izbičkom polju.
Neprestano praćenje vremenske prognoze, i brojni upućeni pozivi, navodili su samo na otkazivanje jednog po jednog dijela zamišljenog sadržaja i programa, sve do konačne dvojbe oko potpunog otkazivanja ovogodišnje manifestacije.
Nakon otkazanog sportskog dijela službenog programa uslijedilo je i primorano otkazivanje kulturno-zabavnog programa na središnjoj pozornici. Natopljeni teren nije dopuštao ni alternativna rješenja i organiziranje kulturno-zabavnog programa pod dodatnim šatorima, a konačnoj odluci o održavanju ičega doprinio je onaj entuzijazam iz 1997. i 2005. godine da se ovogodišnje druženje ipak održi, pod uvjetima kakvi već jesu.
Ono što je uslijedilo iza sinoćnjih 20 sati možda će najbolje dočarati fotografije u nastavku, a brojni komentari jednoglasni su u zaključku ? jedno od najboljih druženja na Izbičijadi. Sinoć je to, u ovakvim uvjetima, potvrdilo petstotinjak okupljenih na izbičkom polju. I to je Izbičijada!
Izbičijada je, definitivno, nešto što istinski živi kroz zamišljenu ideju i tradiciju. Nešto više i od jučerašnjih napalih kapi kiše, nemjerljivih s kapima znoja utrošenog u njenu organizaciju. Izbičijada je "večera" na meniju godišnjih odmora naših brojnih raseljenih i njihovih obitelji, prijatelja i svih ostalih koji su je barem jednom "kušali". Svi koji "večeraju" Izbičijadu sutra su potpuniji u novom radnom danu, ili nastavku godišnjeg odmora. I to je Izbičijada!
Za ovu tradiciju koja živi već 18. godina, dogodine svakako vrijedi ulog truda u organiziranju dodatnog programa i sadržaja, kao uvertiru u obilježavanje dvadesete obljetnice njenog održavanja, te stotu obljetnicu župe Izbično - koje će se svečano obilježiti 2017. godine. Ovom značajnom jubileju pridružuje se i obilježavanje desete obljetnice postojanja našeg KUD-a "Brda", čiji članovi su i sinoć dali svoj veliki doprinos, kao što to uvijek i čine.
"Malo misto" s velikim razlozima i za sljedeću večeru i okupljanje na izbičkom polju. U nastavku slijede fotografije sa sinoćnjeg okupljanja: