Iz obližnjeg samostana na Humcu stigao je na štakama a onda ih odbacio te u svečanom misnom ruhu, u pratnji provincijala fra Miljenka Šteke i župnika fra Ferde Bobana, krenuo do oltara niz prepunu crkvu sv. Blaža. Iako narušenog zdravlja niti jednog trenutka nije krio zadovoljstvo svim priređenim u Gradnićima.


Svečanost kakvu jedan "veliki" svećenik i zaslužuje za pedeset godina službe Bogu i nesebičnog i neiscrpnog davanja svom narodu i svećeničkoj službi. "Fratar kojeg su svi voljeli" ? kako reče fra Marinko Šakota na zajedničkom druženju nakon sv. mise.

Kako je i najavljeno, ovom velikom slavlju pridružio se i veliki broj naših župljana. Njih sedamdesetak pristiglo je autobusom i osobnim vozilima kako bi još jednom odali zahvalu svom bivšem župniku. Podsjetimo, fra Dinko je župu Izbično vodio od 1982. do 1991. godine.

Neposredno po dolasku u Gradniće naši župljani pridružili su se otvaranju izložbe radova likovne kolonije "Didak" koja je bila priređena u 17 sati, u sklopu programa proslave ovogodišnjih XII "Didakovih dana". Kiša koja je neprestano padala onemogućila je duži boravak na otvorenom i razgledanje lijepo uređenog prostora i okoliša oko stare i nove župne crkve, pa su se okupljeni iz župne dvorane lagano uputili u unutrašnjost crkve gdje je u 18 sati započela svečana Zlatna misa.

Uz brojne mještane, župljane Izbična i Goranaca, svečanu misu uveličali su i brojni pristigli svećenici te župni zbor gradnićana i veliki zbor samostana na Humcu.

Na početku misnog slavlja fra Dinko je pozdravio sve okupljene, kao i one koji su bili spriječeni doći te uputio zahvale Bogu za sve godine službovanja crkvi i riječi Božjoj, svim gvardijanima, braći svećenicima i svom crkvenom osoblju, članovima obitelji, kao i svim bivšim župljanima.

U misnoj propovijedi franjevački provincijal, fra Miljenko Šteko, govorio je o liku i djelima fra Dinka Maslaća. "Na mjestima u kojima je djelovao, znao je ljudima unijeti povjerenje i objasniti im svu važnost činjenice da ih ima, i da i oni imaju što drugima o sebi reći" ? istaknuo je fra Šteko.

Na koncu svečane mise uslijedilo je uručenje prigodnih darova koje su za ovu svečanost pripremili bivši župljani župa u kojima je fra Dinko djelovao, Goranaca, Izbična i Gradnića. Ispred naše župe prigodni dar fra Dinku uručili su članovi našeg KUD-a, a riječ je bila o slici naše župne crkve koju je fra Dinko obnovio i proširio 80-ih godina, za vrijeme svog boravka u župi Izbično. Ova slika djelo je i dar našeg nadarenog slikara Dade Solde ? Brašnića, naslikana tehnikom ulje na platnu.

Unatoč kiši nakon sv- mise nastavljeno je zajedničko druženje koje su pod velikim šatorom organizirali župljani Gradnića. Uz pripremljeno jelo i piće veselje su gangom "otvorile" gangašice našeg HKUD-a Brda a potom je uslijedila i muška ganga, te bećarac i napjevi ostalih nazočnih.

"Kriste u tvoje ime..." zapjevale su mlade članice HKUD-a Didak iz Gradnića unoseći pripremljenu tortu do stola slavljenika koju je on, vidno uzbuđen, radosno prerezao. Ritual je upotpunilo otvaranje i zdravica iz velike boce pjenušca "Domano" kojeg su za ovu prigodu donijeli naši župljani.

Uz pjesmu, prigodne dosjetke iz života i župnikovanja fra Dinka Maslaća kojih se prisjećao on i ostali nazočni prijatelji franjevačkog reda nastavljeno je ovo ugodno druženje. Pred odlazak, nešto iza 21 sati, uslijedili su pozdravi i izrazi dobrih želja fra Dinku a potom i povratak svojim domovima pod dirljivim dojmovima svih. "Mislim da će moja svaka naredna misa biti ona `zlatna`. Hvala vam svima još jednom" - istaknuo je fra Dinko pri kraju ovog nedjeljnog slavlja.

U nastavku pogledajte foto prilog sinoćnje proslave u Gradnićima: