Povodom uređenja mlinica Borak, ekipa emisije ?Dobro jutro Federacijo? koja se svako jutro prikazuje na Federalnoj televiziji, danas je (19. lipnja) snimila materijala za jedan prilog vezan za spomenuto uređivanje objekata koji se nalaze na samom izvoru rijeke Lištice. To su nekada bile mlinice koje su koristili stanovnici šireg našeg područja.Razlog svemu ovomu je akcija koju je pokrenulo Društvo za zaštitu okoliša i kulturno-povijesnog nasljeđa Zapadna Hercegovina EKO-ZH.

Naime, kako nam je istaknuo Vjeko Draškić - potpredsjednik Društva, ujedno i voditelj sekcije KUD-a Brda iz Izbična, radi se o velikim planovima koji obuhvaćaju potpuno uređenje postojećih 12 mlinica kao prostor između njih u turističku svrhu a postoji i potencijal za ?Park prirode? koji će svaki prolaznik zamijetiti.

U prvoj fazi uređivanja namjera je Eko-udruge sve mlinice staviti pod kameni ili eventualno slamnati krov što bi spriječilo daljnje propadanje samih objekata kao i mlinova i opreme koji su veliko kulturno bogatstvo za naš grad ? izjavio je potpresjednik Ekološkog društva gosp. Vjekoslav Draškić za portal izbicno.info.

Spomenuo je uređivanje šetnica, prilagođavanje prostora slici još od prije jednog cijelog stoljeća kao i osnutak jednog ugostiteljskog objekta koji će nuditi samo one proizvode koje su poznavali naši pradjedovi a znamo svi da su to pura, kiselina, uštipak, sir, vino, rakija ...

Dekoracija svemu ovome su bili članovi našeg KUD-a Brda iz Izbična koji su bili prava slika davnog vremena što je ujedno poslužilo i kvalitenoj promociji Društva.

Poslije snimanja na približno 40 stupnjeva C osvježenje smo pronašli u obližnjem restoranu s cjelokupnom ekipom KUD-a Brda kao i ekipom Federalne televizije na čelu s našom Rosandom Zovko.

Vjeko Pavković